Metsä Fibres massafabrik Finlands näst dyraste investering efter Olkiluotos tredje kärnkraftsreaktor

Den nya bioproduktfabriken i Kemi är inte bara en fabrik; det är en milstolpe för hela branschen och en signal om Finlands ambitioner inom skogsindustrin. Foto: Metsä Fiber

I Kemi, beläget vid mynningen av floden Kemijoki, har Europa största massafabrik nyligen invigts, vilket markerar en ny era för den finska skogsindustrin. Fabriken, som sprider sig över två öar, representerar Finlands ekonomihistorias näst dyraste investering efter Olkiluotos tredje kärnkraftsreaktor, med en prislapp på över två miljarder euro.

Varje dag anländer nio godståg och 180 timmerbilar med ved till fabriken för att omvandlas till kartong och toalettpapper. 

Tornet på Helsingfors domkyrka vid Senatstorget mäter 62 meter i höjd. Ännu mer imponerande är pannhuset vid Metsä Fibres nya massafabrik i Kemi, som sträcker sig 20 meter högre upp. Från dess tak erbjuds en vidsträckt utsikt över Bottenviken, en kilometer bort.

Bioproduktfabrik

Men denna anläggning är mer än en traditionell massafabrik; det är en bioproduktfabrik. Från starten producerar den inte bara massa utan även energi från biprodukterna i massatillverkningsprocessen. Fabriken är dessutom designad för att enkelt kunna integrera nya pilotanläggningar för utveckling av skogsindustriprodukter.

På fabriksområdet avslutas byggarbetena, medan isoleringar finputsas och utrustning testas och justeras. Hjärtat i anläggningen, massapannan, har ironiskt nog inledningsvis använts som en överdrivet dyr vattenkokare under testfasen, innan träflis och kemikalier introducerats.

Träning med AI

Vid fabriksområdets kant har lyftkranar tränats och testats under vår och sommar. Dessa kranar, som matar in massaved på fabrikens linje, är tänkta att operera autonomt under artificiell intelligens styrning. Detta kräver träning av AI:n att skilja på exempelvis en stapel trä och en timmerbil.

Med denna tvåmiljarders investering tar Kemi och Finland ett steg in i framtiden för skogsindustrin, med fokus på hållbarhet och innovation. Projektet symboliserar inte bara en ekonomisk satsning utan även en vision om att utnyttja skogstillgångar på ett mer effektivt och miljövänligt sätt.

Källa: Metsä Fibre