Södra investerar i ny kondensturbin i Mörrum

Södra Cell Mörrum. Foto: Per Pixel

Södra har beslutat investera i en ny kondensturbin vid massabruket i Mörrum som innebär en ökad elproduktion i Blekinge med 20 procent. Investeringen, som är på flera hundra miljoner kronor, ser Södra som ett stort och viktigt steg i att stärka konkurrenskraften genom att göra mer av träråvaran från familjeskogsbruken och därmed öka skogsgårdens lönsamhet.

- Vårt uppdrag är att skapa maximalt värde av varje träfiber som familjeskogsbruken levererar till industrin. Den här investeringen leder till det både på kort och lång sikt. På kort sikt ökar det vår energieffektivitet och vi kan producera mer el i storleksordning med vad vattenkraften idag producerar i hela Blekinge. På sikt ger det oss fina förutsättningar att vidareutveckla industrin, säger Stefan Sandberg, platschef på Södra Cell i Mörrum.

Kondensturbinen möjliggör ett högre energiutbyte i processen, enligt Södra, där mer el kan produceras från samma mängd råvara. Den mängd el som levereras ut från Södra Cell Mörrum kommer minska behovet av importerad el från kraftverk med fossil råvara ut på Blekinges elnät.  

 Den nya turbinen kommer att placeras i en ny turbinhall på Södras fabriksområde och är planerad att tas i drift vid halvårsskiftet 2026.