Finländsk cellulosa kan lösa Ukrainas brist på ammunition

Halvfixerad ammunition för M119-haubitsen, med drivmedelshylsorna och projektilerna åtskilda. Foto: Wikipedia Common, kredit: Sgt. Mark Olsen -

I skuggan av en pågående konflikt har Ukraina hamnat i en akut brist på artilleriammunition. En oväntad lösning kan dock finnas i Finlands skogar, där expertis inom cellulosateknik öppnar för en möjlig nyckelroll i produktionen av krut och dess råmaterial, nitrocellulosa.

Detta rapporterar sändaren Yle, som lyfter fram potentialen i att använda finländsk innovation för att stödja Ukrainas försvarsbehov.

Björkcellulosa 

Enligt Ilkka Kilpeläinen, professor i organisk kemi vid Helsingfors universitet, skulle björkcellulosa, kunna vara startpunkten.

- Det kan krävas att man gör några ytterligare justeringar, som att ta bort hemicellulosa eller bryta ner molekylen. Men sådan kemi är relativt rakt på sak och välkänd, förklarar Kilpeläinen för Yle.

Med en tradition av skogsindustri och en historik av kruttillverkning, står Finland väl rustat för att möta denna unika utmaning.

Inga hinder

- Jag ser inga hinder, men självklart, hur snabbt detta potentiellt kan startas är en annan fråga, tillägger Kilpeläinen.

Intressant nog kan råmaterial för nitrocellulosa också komma från återvunnet material. Till exempel består jeans nästan helt av cellulosa, även om moderna jeans även kan innehålla material som elastan.

Brännhastighet

Krut har mycket varierande egenskaper beroende på dess användningsområde, och det är viktigt att endast använda krut som är avsett för det specifika syftet. Faktorer som påverkar krutets brännhastighet inkluderar bland annat kornstorlek, tillsatser och användningstemperatur.

Med denna insikt framträder Finland inte bara som en möjlig kritisk leverantör i en tid av nöd utan också som ett exempel på hur traditionell industri kan omdirigeras för att möta moderna försvarsbehov. Genom att nyttja sin skogsbaserade resurs och expertis inom både träförädling och kruttillverkning, kan Finland bidra till att lindra Ukrainas akuta ammunitionskris och samtidigt stärka sin position som en innovativ aktör på den globala arenan för försvarsindustrin.

Källa: Yle Uutiset / sändaren