SCA rationaliserar på massabruken Östrand och Ortviken

HT-CTMP-linjen på Östrands bruk (i bilden) har även integrerats i den ombyggda linjen i Ortviken. Foto: SCA

I skogarnas land, Sverige, där pappersindustrin länge varit en hörnsten i ekonomin, står två av SCAs massabruk, Östrand och Ortviken, inför en tid av förändring och omstrukturering. Företaget har nyligen meddelat en minskning av personalen på dessa anläggningar, där sammanlagt 70 tjänster kommer att försvinna.

Detta är ett led i SCAs strävan efter att effektivisera sin verksamhet och anpassa sig till de nya marknadsförutsättningarna.

Utmaningar och förändringar

I takt med att efterfrågan på tidnings- och magasin papper minskar globalt, har SCA beslutat att stänga ner produktionen av dessa papperssorter vid sitt bruk i Ortviken. Istället satsar företaget på att öka produktionen av CTMP-massa, en strategi som inte bara speglar en anpassning till marknadens skiftningar utan även en inriktning mot mer hållbara produkter.

Innovation och upprustning

Som en del av denna omvandling genomgår Ortviken en omfattande modernisering. Bruket ställer om från att ha producerat traditionell termomekanisk massa (TMP) till att nu producera kemitermomekanisk massa (CTMP) avsedd för marknaden, med en årlig kapacitet på 300 000 ton. En ny blixttorknings- och balningslinje, tillsammans med en ombyggnad av den befintliga TMP-produktionslinjen till en CTMP-marknadspulplinje, står i centrum för denna omställning.

Tekniska framsteg för framtiden

I samarbete med Valmet har SCA utvecklat ett koncept för att producera CTMP så kostnadseffektivt som möjligt, genom att kombinera befintlig och ny utrustning. Den unika metod för flishantering som används i HT-CTMP-linjen på Östrands bruk har även integrerats i den ombyggda linjen i Ortviken. Denna tekniska innovation inkluderar bland annat två TwinRoll-pressar för högkonsistensavvattning, balpressar för balformning och en balningslinje med pappersinpackning. Dessutom ingår två identiska blixttorkar, utvecklade med fokus på energieffektivitet, i leveransen.

Resultat och framsteg

Den ombyggda TMP-linjen, som nu är konverterad för produktion av högtemperatur kemitermomekanisk massa (HT-CTMP), togs i drift av SCA Ortviken i april 2023. Testkörningar har genomförts och kvaliteten på den efterfrågade pulpblandningen har godkänts. Blixxtorkningssystemet och balningslinjen togs över i mitten av februari 2023, men den första pulpbalen producerades redan i december 2022.

I denna tid av omvandling och innovation står SCA inför utmaningen att navigera en föränderlig marknad samtidigt som företaget stärker sitt åtagande mot en hållbar framtid. Med dessa investeringar i Östrand och Ortviken blickar SCA framåt, redo att möta framtidens krav med förnyad styrka och effektivitet.

Källa: SCA