Ny finansieringsmodell ska locka nya entreprenörer till skogsindustrin

Foto: Tommi Kähärä/Stora Enso

Stora Enso lanserade sitt koncept Harvesting Partner i november 2022 för att uppmuntra maskinförare och nya entreprenörer att arbeta inom skogsindustrin. Konceptet introducerades initialt i Sverige, men har sedan dess även lanserats i Finland, Norge och Litauen.

SEB har varit Stora Ensos partner sedan starten och banken har utvecklat en ny finansieringsmodell för att göra det lättare för nya entreprenörer att starta sin verksamhet. Enligt modellen hyrs nya maskiner med en månadskostnad under en fyraårig hyresperiod, varefter maskinerna återlämnas till Stora Enso för underhåll och vidare användning antingen i en ny hyresaffär eller för att utbilda nya avverkningspartners.

– Tillsammans med SEB vill vi locka fler människor till branschen och möjliggöra entreprenörskap för människor som bor på landsbygden. Den nya finansieringsmodellen som SEB har utvecklat sänker trösklarna till marknaden eftersom entreprenörens initiala investering blir lägre tack vare extern finansiering, säger Mattias Bränngård, Sourcing Director, Harvesting på Stora Enso.

– Finansieringsmodellen gör det också möjligt för oss att ha kontroll över cirkulariteten och vidare användning av maskinerna, säger han.

I avtalet ingår finansiering av nya maskiner, redovisnings- och HR-tjänster, utbildning och deltagande i Stora Ensos lednings- och skördenätverk.