Nytt industrisamarbete ska locka arbetskraft till Umeåregionen

SCA:s pappersbruket i Obbola ligger i Umeåregionen som är en av de åtta företagen i samarbetet. Foto: Bergslagsbild AB

 Åtta teknik- och industriföretag, som är några av regionens största arbetsgivare, har startat ett historiskt samarbete för att attrahera fler till Umeåregionen. Först ut av aktiviteter är ett återkommande event för studenter, för att bryta fördomar om branschen och visa på framtidens karriärmöjligheter.

De åtta är Komatsu Forest, Norrmejerier, Olofsfors, Quicke Ålö, Rototilt, SCA, Umeå Energi och Volvo Lastvagnar.

– Aldrig tidigare har vi lagt synen på varandra som konkurrenter åt sidan, för att istället göra gemensam sak i en så stor och viktig fråga som kompetensförsörjningen, säger Petra Kangas, kommunikationschef på Norrmejerier.

– Det är många som pratar om hur vi kan locka fler att flytta hit, eller få studenter att stanna kvar. Vi vill gå från ord till handling och göra konkret skillnad, och vi kan komma mycket längre om vi även gör insatser tillsammans, säger Peter Strömberg, HR-chef på Rototilt.

Tech Talents på Umeå universitet

Samarbetet i Tech Industry by Umeå har vuxit fram under det senaste halvåret. Den första offentliga aktiviteten är studenteventet Tech Talents på campus 15 maj, där företagen tillsammans visade upp vilka jobbmöjligheter det finns inom branschen.

– Vi vill bygga relationer med studenterna, de är framtidens arbetskraft. Många av dem känner inte till vilka otroliga möjligheter som finns att utvecklas lokalt. Vi har några av de mest innovativa, högteknologiska och hållbara arbetsplatserna - det vill vi att fler ska känna till, säger Åsa Alvarsson, HR-chef på SCA i Obbola.

Målet med samarbetet är att stärka en lokal, utvecklande karriär för anställda och anhöriga, utifrån en helhetssyn på att arbeta, leva och bo i Umeåregionen.