UPM och Nokian Tyres förnyar däckindustrin med nytt innovativt konceptdäck

Nokian Tyres konceptdäck.Enligt en initial testserie från Nokian Tyres visar ersättning av dessa fyllmedel med UPM BioMotion™ RFF potential för mer hållbara däck. Nokian Tyres blir den första däcktillverkaren att integrera UPM:s förnybara fyllmedel i sitt konceptdäck. Foto: Nokian Tyres

UPM Biochemicals och Nokian Tyres, en ledande utvecklare och tillverkare av premiumdäck, presenterar ett banbrytande konceptdäck som delvis baseras på UPM BioMotion™ Renewable Functional Fillers (RFF). Detta samarbete öppnar en ny marknadssegment för UPM:s koldioxidnegativa förnybara fyllmedel och visar potentialen att använda ett lättare, 100% förnybart alternativ till traditionella, koldioxidintensiva fyllmedel.

- Vi arbetar ständigt med innovationer som för oss närmare vårt mål att öka andelen återvunna eller förnybara råmaterial i däck till 50% år 2030, säger Teemu Soini, Vice President Innovations & Development på Nokian Tyres. Sedan 2022 har en del av det kolsvart vi använder tillverkats av återvunna material. Vi ser UPM BioMotion™ RFF som ett lovande förnybart alternativ till traditionell kolsvart och hoppas att förnybara fyllmedel i framtiden kommer att användas i olika däcktillämpningar.

Förnybara fyllmedel skapar hållbara däck

Fyllmedel utgör cirka 30% av ett däck och består främst av material som kolsvart och precipiterad kiseldioxid. Enligt en initial testserie från Nokian Tyres visar ersättning av dessa fyllmedel med UPM BioMotion™ RFF stor potential för mer hållbara däck och är därför en viktig komponent på vägen mot hållbar mobilitet. Nokian Tyres blir den första däcktillverkaren att integrera UPM:s förnybara fyllmedel i sitt konceptdäck.

- Vårt partnerskap med Nokian Tyres markerar en spännande inträde för våra förnybara fyllmedel på den globala däckmarknaden, kommenterar Michael Duetsch, Vice President Biochemicals på UPM. Genom att framgångsrikt demonstrera deras användbarhet hjälper vi till att lägga grunden för att skala upp vår bioraffinaderiverksamhet och därmed göra en betydande insats för en hållbar omställning av mobilitetssektorn och bortom.

Investering i biokemisk produktion

UPM

BioMotion™ RFF är en av flera koldioxidnegativa lösningar som kommer att produceras vid UPManläggning i Leuna. Företaget investerar 1 180 miljoner euro för att bygga världens första bioraffinaderi i industriell skala i Leuna, som kommer att omvandla hållbart anskaffad, certifierad lövträ till nästa generations biokemikalier. Detta möjliggör en nödvändig övergång från fossilbaserade till förnybara material inom en rad olika industrier. Leuna-bioraffinaderiet är en del av ett bredare tillväxtområde, UPM Biorefining, som skalar upp raffinaderier för att producera olika förnybara bränslen och kemikalier från hållbar biomassa.

Nokian Tyres

Nokian Tyres utvecklar och tillverkar premiumdäck. Företagets Vianor-kedja erbjuder däck- och bilservice. År 2023 uppgick vår nettoomsättning till 1 174 miljoner euro. Vid slutet av 2023 sysselsatte Nokian Tyres över 3 400 yrkesverksamma. Nokian Tyres är noterad på Nasdaq Helsinki.

 

 

 

 

4o