Comeback för snusdosor av papp  

Foto: Paper Province

Nu finns snusförpackningar av kartong i stället för plast, som varit det dominerande förpackningsmaterialet i flera år. Snustillverkaren SNTP står bakom den nygamla förpackningen och kartongen kommer från Stora Enso Skoghalls bruk på Hammarö. Det skriver Paper Province.

Gamla tiders snusdosor var gjorda av papp och nu gör materialet comeback i snusvärlden. Enligt uppgift i PackNews säljs årligen cirka 270 miljoner snusdosor av plast i Sverige.

– Det är egentligen häpnadsväckande, att en så här stor industri inte har kunnat utveckla alternativ till plast, som står för en så betydande del av miljöförstöringen i inte minst havet, säger Nils Djurklou i en intervju med Dagens Industri.

Han företräder företaget ”Snö No Tobacco Products AB”, förkortat SNTP, som står bakom de nya snusförpackningarna. Pappförpackningarna liknar tablettaskar och innehåller portionspåsar med ett vitt snus kallat Snö. Snuset är fritt från tobak och består av växtfiber och nikotin med olika smaksättningar.

Materialet i snusaskarna är Stora Ensos falskartong CKB Nude, som produceras vid bruket i Skoghall i Värmland. Det är en obelagd, flerskiktskartong tillverkad av oblekt pappersmassa som ger slutprodukten ett naturligt utseende. Kartongen används ofta i förpackningar för livsmedel, drycker och kosmetika.