Innovationsföretag bygger ny fabrik i Sunne

Foto: Paper Province

Biosorbe, ett företag som utvecklat en cellulosabaserad oljesaneringsprodukt, ska bygga en ny produktionsanläggning i Sunne och flyttar samtidigt administrationen från Stockholm till Karlstad. Det uppger Paper Province.

 Materialet GreenAll suger upp olja och andra kolväten samtidigt som det avvisar vatten. Det används för sanering både vid stora och små utsläpp – i vatten, på land och i luften. Nu har koncernen Jula Holding fått upp ögonen för Biosorb miljövänliga produkt och går in som delägare tillsammans med tre andra investerare.

Biosorbe har utvecklat GreenAll i samarbete med forskare på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Sedan 2019 produceras materialet på en pilotanläggning på Rottneros bruk, av massa från bruket.

Enligt Paper Province är efterfrågan så stor att materialet inte räcker till. Därför bygger de en egen anläggning som ska skala upp volymerna.

– Vi planerar den nya fabriken och upphandlar maskiner just nu. Vår ambition är att bli klara under hösten, säger vd Lars-Erik Sjögren till Paper Province.

I somras gick Biosorbe ut för att få in kapital till anläggningen och några som nappade var Jula Holding. Jula Holding är nu delägare i Biosorbe tillsammans  med tre andra investerare.

Parallellt med att Jula gick in som delägare har Biosorbe tagit in tre andra nya delägare och styrelsemedlemmar. Det är Mattias Jonsson, tidigare vd på Re:newcell, Björn Andersson, som bland annat drivit byggnadsaktiebolaget Oden samt familjen Åkerstedts, före detta ägare av verkstadsföretaget Åkerstedts som specialiserat sig på fläktar och filterlösningar.

Biosorbe var från början ett Stockholmsbaserat start-up-företag, men hamnade i Värmland efter kontakt med bland andra Paper Province. Tack vare klustrets nätverk fick de kontakt med Rottneros och kunde ta sin innovation från labbmiljö till pilotproduktion.

– Vi hjälpte vi till att förankra dem på Rottneros. På bruket fick de tillgång till pappersmassa, lokaler, maskiner och expertis. Det är samarbete när det är som bäst, säger Erik Dahlén, konsult på Paper Province.