Extinction Rebellion blockerar avverkningsområden i norr

Foto: Sveaskog

Medlemmar ur organisationen Extinction Rebellion blockerar Sveaskogs planerade avverkningar i Överkalix och Pajala, bland annat genom att kedja fast sig i skogsmaskiner. Organisationen uppger att huvudskälet till blockaden är att de vill att samiska rättigheter i markfrågor ska respekteras. Det skriver Norrbottens-Kuriren.

Blockaden som pågått sedan helgen har nu fått sågverken Stenvalls trä, Jutos timber och Krekula & Lauri i området att reagera.

I ett gemensamt debattinlägg i Norrbottens-Kuriren varnar de för att blockaden riskerar att få svåra följder för deras verksamhet och för det miljöarbete som skogsnäringen bedriver.

”Vi är många människor i norra Sverige som är beroende av skogsbruket på olika sätt. Att begränsa skogsbruket från inland till kust leder till att många verksamheter som lever av skogen kommer att stryka på foten, och med det många arbetstillfällen", skriver de bland annat.

Enligt deltagare i blockaden finns inga planer på att avbryta den.

– Jag vet att det är många fler aktivister på väg till området, säger Leo Rudberg, ordförande i Fältbiologerna, en av organisationerna som ligger bakom aktionen, till Norrbottens-Kuriren.