Här är världens första virtuella pappersbruk

Bild: Valmet

Valmet har levererat digital tvilling av en pappersmaskin och omkringliggande anläggning till ett pappersbruk i Slovakien. Enligt Valmet är det virtuella pappersbruket det första i sitt slag i världen.

Anläggningen ska användas för att utbilda operatörer och underhållspersonal vid start och större nedstängningar inför leveransen av en redan beställd kartongproduktionslinje av modellen Old Corrugated Container (OCC) från Valmet. Beställare är Mondi.

Användare kommer att kunna röra sig fritt i en 3D-simulerad miljö och interagera med simulerade maskiner för att lära sig processen och utrustningen.

Träningsmodulerna ska vara verklighetstrogna träningsscenarier, skapade speciellt för underhållsåtgärder i formnings- och pressavsnitt. Enligt Valmet lär sig användarna då på bästa möjliga sätt - genom personlig erfarenhet.

– Det har varit en riktig ögonöppnande att kunna använda det virtuella bruket innan den faktiska uppstarten. Människorna som kommer att arbeta vid kartonglinjen känner sig mer redo och säkra för start- och driftsfasen, säger Ľubomír Líška vid Mondi SCP Ružomberok.

– Denna utbildningsplattform är den första i sitt slag eftersom den innehåller hela bruket i virtuell verklighet. Vi letar ständigt efter sätt att effektivisera kunskapsöverföring, eftersom framgången för en kartong- och papperstillverkare inte bara är beroende av kvaliteten på den teknik de använder utan också kompetensnivån hos deras anställda, säger Katriina Geijer, senior chef för kundutbildning på Valmet.