Finlands statsminister inviger Stora Enso-fabrik

Foto: Stora Enso
Foto: Stora Enso

Med en digital invigningsceremoni firade Stora Enso konverteringen av Uleåborgs bruk i Finland, där produktionen ställts om från papper till kraftliner. Finlands statsminister Sanna Marin invigde anläggningen.  

Projektet, som totalt kostat 350 miljoner euro, började med investeringsbeslutet i maj 2019 till dess att kommersiella leveranser inleddes under första kvartalet 2021. Investeringen omfattade även modifiering av massabruket och torkmaskinen för oblekt brun massa. Dessutom investerade Stora 40 miljoner euro för att göra produktionen mer miljövänlig.

Maskinen beräknas uppnå sin avsedda årliga produktionskapacitet på 450 000 ton i slutet av juni 2021.

– Den tillkomna kraftlinerkapaciteten i Uleåborg gör att vi ytterligare kan stärka Stora Ensos erbjudande på en global marknad med stort utrymme för tillväxt, säger Annica Bresky, Stora Ensos vd och koncernchef.

Produkten, AvantForteTM by Stora Enso, har tre fiberlager och är därmed den starkaste kraftlinern i Stora Ensos portfölj. Den kan exempelvis användas i förpackningar för färska, feta eller fuktiga livsmedel, samt i premiumförpackningar för e-handeln.