Arctic Paper Grycksbo tar strid mot EU-kommissionen

Arctic Paper Grycksbo. Foto: Arctic Paper

Arctic Paper Grycksbro har lämnat in ett överklagande till EU-tribunalen. Bolaget tar strid mot EU-kommissionens beslut att utesluta pappersbruket från tilldelning av gratis utsläppsrätter på grund av att det använder för lite fossila bränslen.

– Vi går miste om 130 miljoner kronor perioden 2021-2025, en orättvisa som givetvis kommer att påverka vår konkurrenskraft negativt eftersom våra konkurrenter i EU fortsatt omfattas av gratistilldelningen av utsläppsrätter, säger Michael Fejér, VD för Arctic Paper Grycksbo AB, i ett pressmeddelande.

Enligt bolaget har den svenska regeringen nu har sex veckor på sig att intervenera för att stötta Arctic Paper och principerna bakom utsläppsrättssystemet.

”Utsläppsrätterna ska bidra till hållbar omställning, men om de verksamheter som är mest klimateffektiva utesluts så ökar branschens genomsnittliga utsläpp. Det leder till ett högre produktriktmärke och därmed större gratistilldelning till företag med fossila utsläpp”, skriver Arctic Paper vidare.

– Vi bestraffas för att ha gått för långt i minskningen av våra utsläpp medan konkurrenter med större fossila utsläpp belönas. Det är fullständigt orimligt och jag hoppas att den svenska regeringen agerar i tid och intervenerar i processen, fortsätter Michael Fejér.