Ygeman: Räkna med högre elpriser i vinter

Stefan Jerrevång/TT: Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.

Svenska kraftnät bedömer att det ser positivt ut, att vi kommer att klara den här vintern, säger energiministern i samband med en pressträff i Regeringskansliet.

Han återkommer till att Sverige inte har någon brist på el men att det mesta av produktionen sker i ett område och konsumtionen i ett annat.

Behöver kapacitet

Det största problemet vi har nu är att vi har väldigt stor produktion i norra Sverige och väldigt hög elkonsumtion i södra Sverige. Då uppstår effektbrist och därför behöver vi se till att ha mer elproduktion i södra Sverige och bättre överföringskapacitet mellan norr och söder.

TT: Det är inget man löser på en vinter? Hur lång tid tar det?

Vi har ju redan börjat, vi har fått Sydvästlänken på plats som en viktig överföringslänk. Men vi har fått lite nya flöden i elsystemet som gör att man inte kan använda den länken lika mycket som det var tänkt.

Men något som har påverkat produktionen i höst till en del är att magasinen för vattenkraften har haft lägre nivåer än vanligt och att det i september blåste betydligt mindre än vad det brukar. Mindre kärnkraftsproduktion har också spelat in.

Anders Ygeman framhåller att regeringen genom Svenska kraftnät kraftigt ökar investeringarna i stamnäten. I förra veckan gick regeringen vidare med ett förslag som syftar till att Svenska kraftnät ska bygga ut stamnäten till havs för att vindkraftoperatörer enkelt ska kunna ansluta nya projekt.

Det kommer också att ganska snabbt bidra till bättre elförsörjning, hävdar energiministern.

Medborgare pressas

Europa och miljoner EU-medborgare pressas hårt av stigande energipriser, till stor del en effekt av stigande priser på naturgas, en energikälla som används mycket mer på kontinenten.

EU-kommissionen pekade i förra veckan ut sätt som medlemsländerna kan underlätta för konsumenterna att klara de högre energi- och elnotorna. Kommissionen visade på tillfälligt sänkta skatter, rena pengar till hushållen eller företagsstöd. Men Sverige avser inte att nyttja något ur den verktygslådan, enligt Anders Ygeman.

Vi har ju inte alls sett samma påverkan på energipriserna i Sverige som på kontinenten, säger han men tillägger att om något oförutsett skulle ske så får regeringen då överväga läget på nytt.

Han framhåller, i likhet med bland andra finansministern, att många kommer att få sänkt inkomstskatt nästa år som mildrar effekten av ökade priser på el, bensin och diesel.