Tryckpappersmarknaden under stor press i Europa

Foto: Adam Jones, Adam63/Wikimedi Commons

De skyhöga priserna på tryckpapper och minskat utbud oroar tryckerier och konverterare runtom i Europa.

Prisrallyt har bland annat sin grund i höga energikostnader. Enligt den tyska branschsajten Euwid försöker nu nästan alla tillverkare av träfritt bestruket och obestruket papper föra över de ökade kostnaderna på sina kunder. De läggs även på redan befintliga kontrakt, vilket drabbar konverterarna särskilt hårt, enligt Euwid.

I Frankrike har bristen på papper, stigande papperspriser och fördröjda eller inställda leveranser fått tidningsbranschorganisationen L’Alliance de la presse d’information générale slå larm och de kommer till och med att vända sig till premiärministern Jean Castex de närmaste dagarna för att påtala det spända läget för organisationens medlemmar.

Pierre Pétillault, organisations generalsekreterare, säger till tidningen Challenges:

–Tidningar har fått varningar från sina leverantörer om å ena sidan avgiftshöjningar och å andra sidan eventuella leveransstörningar. De har också fått veta att order som lagts inte nödvändigtvis kommer uppfyllas.

Vissa tidningar som den tecknade serietidningen Spirou har anpassat sig till situationen genom att ge ut utgåvor med tunnare papper (lägre ytvikt).  Andra tidningar överväger minskat sidantal, mindre upplagor eller att höja priserna, enligt Challenges.