Start-up-företag skalar upp tillverkningen av ligninbaserat grafen

Anna Carlsson och Malin Alpsten, grundare av Bright Day Graphene. Bild: Paper Province

Med skogsbaserat lignin tillverkar start-up-företaget Bright Day Graphene, grundat 2017, materialet grafen. Från tillverkning i gramskala ska bolaget nu öka tillverkningen till ett ton per år. Det uppger Paper Province.

Äkta grafen består av endast ett lager kolatomer, är transparent, böjbart och mycket formbart.  Materialet sägs vara lättare än bomull och 300 gånger starkare än stål.

För start-up-bolaget är dock materialets utmärkta elektriskt ledande egenskaper det viktiga, och de ser framför sig användningsområden inom energilagring.

Enligt Bright Day Graphene har Samsung utvecklat ett grafenbatteri som har 45 procent högre kapacitet och fem gånger så snabb laddning jämfört med dagens mobilbatterier. Det betyder att man kan få en fulladdad mobil på bara tolv minuter.

Vanligtvis används grafit, som bryts i gruvor, för att framställa grafen. Men start-up-företaget använder som sagt skogsbaserad lignin för att ta fram materialet.

– Utmaningen har varit att bevisa att vår metod är skalbar. Det trodde vi för ett år sedan och nu kan vi också visa att det är så. Det är en viktig milstolpe för oss, säger Anna Carlsson, medgrundare och teknisk chef på Bright Day Graphene, till Ny Teknik.

Sedan ett år tillbaka tillverkar Bright Day Graphene grafen i gramskala i en labbpilot. Det används inom ramen för ett projekt kring energilagring, sensorer för smarta förpackningar, bakteriedödande ytor och barriärer för förpackningar.

Bolaget planerar nu för bygget av en industriell pilot under 2022.

– Det finns en enorm hajp kring grafen och många har en idé om hur de vill använda materialet utifrån den här hajpen som har skapats. Men det är kanske inte alltid som det grafen som finns på marknaden kan nå upp till förväntningarna. Det är en möjlighet för oss, eftersom vi med vårt material bland annat kan uppnå bättre strömledande egenskaper, säger Anna Carlsson.