Drinor får fyra miljoner i utvecklingsstöd

Foto: Paper Province
Foto: Paper Province

Drinor har beviljats affärsutvecklingsstöd på drygt fyra miljoner kronor från Energimyndigheten. Pengarna kommer att gå till att utveckla och genomföra en storskalig kommersialisering av en innovativ och energibesparande process som avvattnar biomassa. I det första steget av torkprocessen beräknas den kunna spara upp till 95 procent energi.

Att avvattna biomaterial, så som sågspån vid pelletstillverkning, kräver idag stora mängder energi. Enligt dagens standard gör det med termisk energi, det vill säga vattnet förångas ur materialet. Men med Drinors teknik, som bygger på en enkel princip där materialet pressas i ett valsnyp, kan ungefär hälften av vattnet pressas ut mekaniskt.

Detta ger en betydande energibesparing och ökar kapaciteten i befintliga anläggningar. Innovationen ersätter inte den termiska principen utan är ett effektivt komplement. Stödet från Energimyndigheten kommer att användas för att verifiera tekniken i industriell fullskala. Det är ett avgörande steg för att nå en kommersialisering av tekniken, enligt Drinor.

Avvattningspressen kan beskrivas som ett multitool, med många användningsområden då den kan avvattna flera olika material. I ett första skede i teknikutvecklingen har Drinor dock valt att inrikta sig mot pelletsmarknaden. Där ser Carl Romlin och Alexander Thelander, männen bakom Drinor, stora möjligheter att göra skillnad.

– Det är en bransch där marginalerna inte är så stora, där efterfrågan efter en lösning för att öka vinsten är extra stor. Förhoppningen är att avvattningspressen ska kunna bidra till just detta, säger de till Paper Province.

Intresset för avvattningspressen är stort, även utanför landets gränser.

– Till en början vill vi etablera en hemmamarknad i Norden men vi har intressenter från långväga, så som Canada, Indonesien och Australien, säger Alexander Thelander.