Seminarium: förpackningar som minskar matsvinnet

Helén Williams. Foto: Karlstad Universitet
Helén Williams. Foto: Karlstad Universitet

I 30 år har miljöfrågor för förpackningar handlat om att minimera och återvinna material. Men eftersom 30-50 procent av all mat slängs borde frågan istället handla om hur vi kan utveckla förpackningar som hjälper konsumenter minska matsvinnet. Detta är ämnet för Paper Province seminarie i Almedalen 5 juli.

Forskning visar att matproduktion belastar miljön mycket mer än förpackningsproduktion. Vid Karlstads universitet pågår olika forskningsprojekt om smarta förpackningar utifrån komplexiteten längs hela kedjan från produktion av livsmedel, via transport och till sist konsumtion. För att lyckas utveckla förpackningar som minskar matsvinnet krävs ett ökat samarbete mellan många aktörer.

Under seminariet håller Helén Williams, forskare vid Karlstads universitet, ett föredrag där hon visar olika förpackningslösningar till samma livsmedel och resonerar om vilken som är bäst ur miljösynpunkt.

 

I panelen deltar Lisa Säfwenberg, Axfood, Anna Lilja på Konsumentföreningen, Eskil Erlandsson, centerpartistisk riksdagsledamot och före detta landsbygdsminister och Helén Williams, samt moderator Maria Hollander, vd på Paper Province.