Stora Enso levererar kartongmaterialet till Europas första digitala tryckpress avsedd för choklad- och konfektyraskar. Tryckeriföretaget är Pfäffle GmbH & Co. KG från Stuttgartområdet i Tyskland. De digitaltryckta askarna presenterades vid Stora Ensos monter på ProSweets 2015.
Pfäffle installerade sin nya digitala HP Indigo 30000 tryckpress i januari 2015 och fokuserar till hundra procent på falskartong för choklad- och konfektyrsegmentet. Ett antal ledande chokladproducenter och detaljhandelsvarumärken har under de senaste månaderna deltagit i testkörningar. Stora Ensos tekniska experter anlitades som konsulter under testkörningarna för att garantera bästa möjliga körbarhet och tryckkvalitet på utvalda tryckmaterial, vilka omfattar Stora Ensos kartongkvaliteter Ensocoat, Performa, Tambrite och CKB. Arkstorleken som används i pressen är 75 x 53 cm.
"Vi har fått mycket positiv respons från kunderna och en del av produkterna finns redan på butikshyllorna. Vi är mycket stolta över att varumärken som Lindt, Galeria Kaufhof, Hachez med flera har valt oss", säger Pfäffles vd Detlef Behrens. "Digitalt tryck gör det möjligt att producera små- och medelstora partier med lika hög kvalitet som offset till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Förutom kvaliteten och priset stöds tillväxten även av kortare time-to-market och möjligheten att skräddarsy produkterna. Vår plan är att i framtiden kunna erbjuda kunderna kortare leveranstider och bättre service jämfört med offsettryck. Vi talar om cirka 48-72 timmar för provpartier och mindre partier och 7-10 arbetsdagar för normal produktion."
Detlef Behrens vill understryka att även digitaltryckta förpackningar uppfyller bestämmelserna för livsmedelskontakt. "Alla färger som vi använder i vår nya press är livsmedelsgodkända. Förutom leverantörernas certifikat har vi även gjort egna tester i samarbete med ett laboratorium i Schweiz och kan med glädje berätta att vi kan leverera digitalt tryckta askar som till kvaliteten motsvarar offset och uppfyller livsmedelsbestämmelserna."
För känsliga produkter som choklad och konfektyr är lukt- och smakneutrala förpackningsmaterial ett absolut måste. Stora Ensos kartongmaterial är säkra och neutrala tack vare baskartongens renhet, barriäregenskaperna hos företagets polymerbeläggningar och många år av ingående interna tester, forskning och utvecklingsarbete.