Smartare livsmedelsförpackningar kan minska matsvinnet

Foto: Karlstad Univsersitet
Foto: Karlstad Univsersitet

Livsmedelsproduktionen står för en stor del av miljöpåverkan och lösningar för att minska matsvinnet kan också bidra till bättre. Det är utgångspunkten för ett ny forskning vid Karlstad universitet, där man särskilt tittar på hur nya livsmedelsförpackningar kan hjälpa konsumenterna att slänga mindre mat.

– I den forskning som jag och mina kollegor bedriver har vi tagit utgångspunkt i en av världens stora utmaningar med ambitionen att lösningarna ska bidra till en hållbar utveckling, säger Helen Williams, universitetslektor i miljö- och energisystem på Karlstads universitet, i ett pressmeddelande.

– För att se möjligheterna och bli riktigt innovativa så tror vi att vi behöver prata mer om förpackningens tjänster, det vill säga vad den gör för olika användare och inte bara prata om material och återvinning. Ur det större perspektivet och när man räknar på det miljömässigt kan förpackningen bli en miljöhjälte istället för en miljöbov, säger hon vidare.  

Forskaren Helen Williams medverkar vid den pågående Skogsnäringsveckan.