Föetaget Cellcomb i Säffle har nyligen installerat en ny produktionslinje som kommer att tillverka så kallade ”food pads” med stängda kanter – en absorbent som placeras i livsmedelstråg under kött, kyckling, fisk, bär och andra livsmedel som utsöndrar vätska.
Det speciella med absorbenten är att kanterna är förseglade, vilket gör att den kan kapsla in vätskan under en längre period. För vissa sorters livsmedel lovar Cellcomb fördubblad hållbarhetstid och dramatiskt minskade transportkostnader.
De minskade transportkostnaderna har att göra med att Cellcomb använder en aktiv absorbent och det gör matförpackningen mindre än en traditionell som fylls av en gas som har till uppgift att förlänga matens hållbarhet. Det är därför trågen med exempelvis färskt kött är flera gånger större än köttbiten den innehåller.
– Men eftersom Cellcombs aktiva food pad utsöndrar den konserverande gasen kontinuerligt kan trågen krympas. I vissa fall ända ner till 50 procent mindre, vilket ger färre transporter och mindre avgaser, säger Daniel Carlsson, affärsområdeschef på Cellcomb till Paper Province.