Sveaskog och Gysinge Skog i mångmiljonaffär  

Foto: Sveaskog

Sveaskog har fått uppdraget att hantera skogsvård, avverkning och virke åt Gysinge Skog. Virkesförsäljningen beräknas motsvara minst 200 MSEK fördelat över fem år.

– Det är en långsiktig, strategiskt viktig affär som i förlängningen innebär att vi kan erbjuda industrin mer svensk skogsråvara – ett viktigt bidrag till utvecklingen av en hållbar bioekonomi. Genom affären stärker vi även vår position som ledande i att tillvarata skogens värden på ett ansvarsfullt sätt genom hela kedjan från planta till virkeskund, säger Hannele Arvonen, vd för Sveaskog.

Sveaskog får i uppdrag att utföra tjänster åt Gysinge Skog genom hela värdekedjan; avverkning, återbeskogning via Sveaskogs affärsområde Svenska Skogsplantor, skogsvård, ungskogsskötsel, vägåtgärder samt försäljning av timmer, massaved och biobränsle. Virkesomsättningen motsvarar minst 200 miljoner kronor.

– Detta är en unik affär i och med omfattningen och storleken på uppdraget. Avtalet innebär ett nära samarbete som initialt löper över fem år med avsikt att utveckla samarbetet över tid, säger Roger Johansson, marknadschef på Sveaskog.

Gysinge Skog, som bildades 2019 vid delningen av Bergvik Skog, förvaltar cirka 60 000 hektar produktiv skogsmark, huvudsakligen i Mellansverige. Avtalet med Sveaskog omfattar inledningsvis cirka hälften av Gysinge Skogs markinnehav. Skogsmarken ligger geografiskt lämpligt i förhållande till Sveaskogs innehav och befintliga kundstruktur, och passar därmed in i bolagets virkesflöde och hållbara transporter.

– Gysinge har framhållit vikten av att finna en affärspartner med gemensamma värderingar, och vi är glada att de funnit det i Sveaskog. Vi har båda högt ställda ambitioner vad gäller hållbarhet och långsiktighet, berättar Roger Johansson.

 

– Under en tid har vi, med gemensamma målsättningar, byggt en grund som skapar förutsättningar för en långsiktig och god relation. Vi ser fram emot ett samarbete som kommer att vara utvecklande för båda parter, säger Vegard Haanaes, vd för Gysinge Skog.

 

Avtalet träder i kraft den 1 januari 2020.