Ahlstrom-Munksjö avyttrar konstnärspappersverksamhet

Foto: Ahlstrom-Munksjö

Ahlstrom-Munksjö har tecknat avtal om avyttring av Ahlstrom-Munksjö Arches verksamhet för konstnärspapper, under varumärket Arches med den italienska koncernen F.I.L.A. Group, Fabbrica Italiana Lapis ed Affini S.p.A. Fila är en global ledare inom forskning, design, tillverkning och försäljning av konstnärsartiklar.

Transaktionen väntas ske under första kvartalet 2020 till ett uppskattat bolagsvärde på MEUR 44.

Arches konstnärspapper används främst för akvarellmålning, konstutgivning, tryck och skrift samt digitalt konsttryck (digitala reproduktioner).

Till kvaliteten liknar papperet traditionellt handgjort papper och är tillverkat av bomull på en traditionell cylindermaskin, vilket ger det styrka och en karaktäristisk känsla. Arches konstnärspapper tillverkas på två specialiserade maskiner på pappersbruket i franska Arches.

– Vi gör regelbundet bedömningar av den bästa värdegenererande sammansättningen av bolagets verksamheter. Som ett resultat av en sådan bedömning har vi nu tecknat ett icke-bindande samförståndsavtal om att avyttra konstnärspappersverksamheten, som är en småskalig verksamhet med små synergifördelar i vår affärsverksamhetsportfölj. F.I.L.A. är såväl en strategisk och industriell ägare som en världsledande aktör i branschen. ARCHES papperen kommer att komplettera F.I.L.A.:s produktutbud och skapa tillväxtmöjligheter, säger Ahlstrom-Munksjös koncernchef och VD Hans Sohlström.