Tomas Vikström ny docent inom Kemisk apparatteknik

Tomas Vikström som är ansvarig för fluid and structural analysis gruppen på Valmet, har nu utsetts till docent vid Chalmers tekniska högskola. Det betyder att han blir docent inom Kemisk apparatteknik med speciellt fokus på strömning av fibersuspensioner.

Proceduren slutfördes med en docentföreläsning "Strömning och reologi i fibersuspensioner" vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och därmed mottagit sin docentur.

– I grunden är ämnet strömning och flöden av fibrer i olika områden. Hur det strömmar i våra maskiner är viktigt för funktionen och driften i våra enheter i fiberlinjen, det vill säga mixning, silning, omrörning, avvattning och förträngning. Jag har utvecklat metoder för att mäta strömningar och hur man kan karakterisera strömningsegenskaperna av massasuspensionen, så som viskositet, permeabilitet med mera, samt teoretiska modeller för att kunna beskriva flödet. Visst arbete har också utförts på fiberorientering i pappersmaskinens inloppslåda och på kompression av torra fibermattor vid pressning av en medium density fiberboard, säger Tomas Vikström.

Just nu deltar Tomas i ett pågående projekt med universitetet i British Columbia i Vancouver. Syftet är att förstå och kunna optimera förträngning och pressning vilket främst används i avvattnings- och tvättutrustning.