IndBygg – nytt projekt från Paper Province

Maria Hollander, vd Paper Province och Gunnar Hellerström, projektledare och innovationsrådgivare på Paper Province. Foto: Paper Province

Värmland och Dalarna ska bli bättre på att bygga fler och större byggnader av trä. Det står klart efter att Paper Province och tre andra aktörer fått finansiering för ett nytt, stort projekt.

– I Värmland och Dalarna vill vi bli bättre på att bygga stora byggnader i trä och genom vårt nya projekt Indbygg kan vi  ta ett steg i rätt riktning, säger Helene Vogelmann, en av de som arbetat för att projektet ska bli verklighet.

IndBygg pågår i tre år från och med januari 2020 och ägs av Paper Province, men involverar flera regionala aktörer som till exempel Region Värmland, Karlstads Universitet, Industriellt Utvecklingscenter Dalarna, Stora Enso och Byggdialog AB samt fler värmländska kommuner. Projektet har totalt beviljats 16 miljoner, bland annat genom medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden, regionerna, kommunerna och privata företag.

– Syftet med projektet är framförallt att öka kompetensen hos offentliga och privata aktörer om hur man kan bygga stora byggnader i trä. Det finns för lite kunskap om fördelarna med att bygga riktigt stora projekt i trä och den behöver stärkas, säger Gunnar Hellerström på Paper Province.

Ett annat syfte är att stärka samarbetet mellan de olika företag som är verksamma inom träbyggnation och som tillsammans kan bilda en stark kompetensnod inom området.

– Paper Province arbetar för att utveckla den skogsbaserade bioekonomin och att bygga mer i trä är en av de viktigaste insatserna vi kan göra för klimatet. Därför känns det naturligt att Paper Province nu ökar sitt fokus på området och att det sker tillsammans med offentliga aktörer. För visst kan vi bygga mer i trä även i Värmland, och då är det ju här vi ska börja, säger Maria Hollander, vd Paper Province.