Ny tvättpress i Värö ska förbättra massans hållbarhet och kvalitet

Foto: Södra

Södras massabruk i Värö har lagt en order på ytterligare en tvättpress

– Denna senaste investering i Värö är ännu ett steg i vårt ständigt pågående arbete för att erbjuda bästa möjliga massa, både i fråga om kvalitet och hållbarhet. Det är inte nödvändigt med en extra tvättpress, men det kommer att ge flera fördelar. Vår massa uppfyller redan nu gott och väl specifikationerna, men denna investering lyfter renheten ännu en nivå samtidigt som draghållfastheten också förbättras. Det innebär också att om vi skulle bestämma oss för att öka produktionskapaciteten i Värö i framtiden har vi redan förutsättningarna för att göra det, utan några negativa följder för renheten, säger Mehdi Arjmand, chef för fiberlinjen, i ett pressmeddelande.

– Sist men verkligen inte minst är detta en investering i hållbarhet, eftersom mer tvättning innebär att vi kan minska våra utsläpp till vatten. Dessutom minskar förbrukningen av blekkemikalier senare i processen, vilket  ökar kvaliteten på vår massa.

– Att minimera kemikaliförbrukningen passar perfekt in i vår strategi att tillverka en så hållbar massa som möjligt. Det är inget som kunderna trycker på för i nuläget, men i takt med att miljömedvetandet ökar blir det allt viktigare att minska vår totala miljöpåverkan, och vi är angelägna att vara ledande på området.

Den nya pressen ska levereras 2021.