Virtuell pappersmaskin för optimering utan produktionsstopp

I sin avhandling, med inriktning kemiteknik vid Karlstads universitet, presenterar Björn Sjöstrand en virtuell pappersmaskin som gör det möjligt att optimera produktionen utan driftstopp. Foto: Paper Province

Ny forskning från Karlstads universitet gör det möjligt att testköra hela pappersmaskiner i en virtuell miljö. På så vis kan optimeringar och liknande göras utan onödiga driftstopp som kostar företag enorma summor pengar. Det skriver Paper Province.

 

– Det är nu möjligt att köra pappersprocessen helt virtuellt, utan dyr utrustning, för att ta fram varje pappersmaskins optimala inställningar, bekräftar Björn Sjöstrand, som nyligen disputerat i kemiteknik vid Karlstads universitet, för Paper Province.

 

Genom att använda modeller för en pappersmaskins olika delar tillsammans med varandra, har forskare lyckats ta fram ett sätt att virtuellt köra en pappersmaskin i en dator.

Modellen av pappersmaskinen som helhet, som presenteras i Björn Sjöstrands avhandling, ger papperstillverkare möjlighet att optimera sina maskiner utan att störa produktionen.

 

– Det är extremt dyrt att störa tillverkningsprocessen, varje timme utebliven produktion är kostsamt för företagen, säger Björn Sjöstrand.