Vattentålig miljöbox utmanar plastförpackningar på byggarbetsplatser

Foto: BillerudKorsnäs

Arvid Nilsson och BillerudKorsnäs har tillsammans utvecklat en förpackning av superstark kartong för att minska plastavfallet på byggarbetsplatser. Det skriver Billerud Korsnäs i ett pressmeddelande. Förpackningen rymmer muttrar, bultar och skruvar och är ett hållbart och vattentåligt alternativ till plastförpackningar.

- Vi påminns ständigt om hoten mot miljön som kommer av plastavfall, inte minst mot liv i havet, och bestämde oss för att inte vara en del av det problemet. Eftersom konventionella förpackningar för skruvar och muttrar på byggarbetsplatser är gjorda av plast ville vi ta fram en hållbar och miljövänlig box, säger Josefin Nordlöw, marknadschef på Arvid Nilsson, en stor leverantör av fästelement till byggbranschen

Materialet som ersatt plast är CrownBoard Craft, en styv och stark kartong tillverkad av 100% nordisk nyfiber med en flerskiktsstruktur.  

En av utmaningarna i att ersätta plast var att få till en vattentålig lösning. Förpackningen som tillverkats av CrownBoard Craft kan faktiskt lämnas utomhus i regn i flera veckor utan att kollapsa eller ta in vatten, enligt Billerud Korsnäs. Detta på grund av kartongens egen styrka, den laminerade ytan och konverterarens smarta design. Tester för vattentålighet, kompressionsstyrka och konverteringeringsegenskaper gjordes av Carton Solutions-teamet på BillerudKorsnäs.

 - CrownBoard Craft är en av våra nya produkter, speciellt konstruerad för att erbjuda ett starkt och tåligt material för krävande applikationer. Detta är ett bra exempel på hur kvalitetskartong kan vara ett hållbart alternativ till konventionella plastförpackningar. Förpackningen kan lämnas utomhus på byggen i flera veckor utan att släppa in vatten, säger Clas Dahlin, Packaging Engineer på BillerudKorsnäs.