Havator är med och bygger ut SCA:s pappersbruk i Obbola

Foto: Neroht Foto
Foto: Neroht Foto

Företaget Havator meddelar att de har fått ett uppdrag för Expansion Obbola PM2. Uppdraget gäller huvudbyggnaden, som blir 292 meter lång, 54 meter bred och ca 30 meter hög. Strängbetong står för stomme, väggar och tak på en av Peab platsgjuten grund. Betongelementen till stommen ska lyftas och monteras av Havator.

Stommen består av pelare och balkar av prefabricerade betongelement samt vindstag av stål. Till taket används TT-kassetter, medan innerväggarna och bjälklagen utgörs av massiva vägg- respektive däckelement. Vit cement med frilagda svarta stenar i ytterväggarnas betongsandwichelement ger fasaden dess särdrag. Totalt handlar det om cirka 45 000 ton betongelement. 

– Det känns jättekul att vi fått uppdraget att utföra montaget med tillhörande lyft. Vi var med och monterade på SCAs senaste stora projekt Helios på Östrandsfabriken utanför Sundsvall. Vi har med oss värdefull erfarenhet från det projektet, säger Anders Pettersson, affärsområdeschef Montage på Havator.

Volymen är den största utmaningen i projektet, tillsammans med storleken och vikterna på betongelementen, enligt Havator. Pelarna kommer att väga upp emot 40 ton styck. En annan utmaning är att hålla den angivna sluttiden. När pappersmaskinen anländer måste byggnaden stå klar.

Tillverkningen av betongelementen påbörjas i mars i år, pågår i 60 veckor och under den tiden sysselsätts 20-talet personer på heltid för montage samt för larvkranar och mobilkranar.

Montaget som görs av Havator påbörjas i augusti i år och ska vara avslutat i juni nästa år. Byggnaden monteras i en etapp, som börjar i ena kortsidan och tar med sig samtliga produkter hushögt. 

Just in time-principen gäller. Så fort betongelementen levereras ska de börja monteras, vilket kräver en noggrann samordning mellan fabriken och aktiviteterna på byggarbetsplatsen.

Totalt är Expansion Obbola PM2 en investering på 7,5 miljarder kronor. Projektet ska vara helt klart i början av år 2023 och nå full kapacitet inom tre år.

Projektet omfattar även ett renseri, en reningsanläggning och en byggnad för en mesaugn. Dessa ska också byggas under det kommande året.