Stark kritik mot expertrapport om bioplaster

Foto: F. Kesselring, FKuR Willich - F. Kesselring, FKuR Willich/Wikimedia Commons

Bioplastföretagens organisation, European Bioplastics (EUBP) är starkt kritisk till en expertrapport från European Academies Science Advisory Council (EASAC) riktad till EU:s medlemsländer. Rapporten "Packaging plastic in the circular economy" står i strid med vetenskaplig fakta, menar François de Bie, ordförande för Europeiska Bioplastics. Det skriver Packmarknaden i sitt nyhetsbrev.

– Om vi skulle vilja sammanfatta innehållet i rapporten försöker EASAC motarbeta alla innovationer i den industrisektor som för närvarande domineras av fossilbaserad plast, säger François de Bie.

Rapporten sätter frågetecken kring om huruvida biobaserad plast är bättre för miljön, även om det har bevisats av forskare från tredje part, menar EUBP.

De Bie menar att rapporten är känslomässigt styrd och inte vetenskapligt baserad. Den för fram idén att biologisk nedbrytbarhet och hållbarhet är egenskaper som inte kan samspela, vilket gör biologiskt nedbrytbart plast till ett "svårfångat" mål. Detta påstående motsägs av de många produkter som finns på marknaden idag, framhåller de Bie.