Cellulosaforskning som imiterar naturen får fint pris

Foto: Mittuniversitetet

Professor Armando Cordova vid Mittuniversitetet får 2020 års kompetensutvecklingspris av Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond. Men hjälp av en miljövänlig katalys möjliggör Cordovas forskning cellulosabaserade förpackningar och produkter med högre styrka, bättre flexibilitet och som är mer vattenavvisande än dagens motsvarigheter.

”Ett intressant forskningsområde där Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond ser att Armando Cordova kan komma fram med viktiga resultat som kan ha stor betydelse i framtiden.”

Så lyder motiveringen för priset som består av 500.000 kr. Priset ska bidra till insikter om nya process- eller produktmöjligheter inom svensk skogsindustri och prissumman kan användas för gränsöverskridande kunskapsutbyten med andra länder.

En utmaning för cellulosabaserade material är att skapa bra ytskikt som står emot fukt samt att skapa material med en hög styrka.

I Armando Cordovas forskning används en form av miljövänlig katalys där naturliga komponenter fästs på cellulosamaterial för att skapa just en ökad styrka och tålighet mot väta hos pappers- och kartongmaterial. Cordovas forskningsgrupp har hittat sätt att imitera naturens egen förmåga. Resultatet blir en effektiv barriär som i framtiden kan göra det möjligt att exempelvis ersätta tjockare förpackningsmaterial med ett tunnare material med bibehållen funktion. Gemensam forskning med KTH visar att det också går att öka materialets brandtålighet samt att tekniken är fullt möjlig att skala upp till större volymer.

– Cellulosa är viktigt för Sverige och Skandinavien. Kan vi skapa nya möjligheter som fungerar och matchar dagens material, och som dessutom kan göras tunnare och spara på transporter, samtidigt som vi optimerar användningen av skogsråvaran, har vi ett stort försprång. Då har vi lyckats öppna nya dörrar för skogsindustrin och skapat möjligheter att ersätta fossilbaserade material med hållbara lösningar, säger Armando Cordova i ett pressmeddelande.

Forskningen har hittills varit inriktad på cellulosa och lignocellulosa. Med hjälp av prispengarna vill Cordova nu ta forskningen vidare till nanocellulosa och ytbehandling. I arbetet ser Cordova en fortsatt samverkan mellan Mittuniversitetet och KTH samt en utökad samverkan med California Institute of Technology, Harvard University och California Berkeley University i USA.