Prognos: massapriset kommer att plana ut

Svårigheter för returpapper kan gynna marknadsmassan. Foto: H0005/Wikimedia Commons

Massapriset har under våren ökat till 36 USD/ton. Enligt Danske Banks senaste marknadsanalys kommer massapriset att plana ut.

 

Idag ligger listpriset på NBSK i Europa 856 USD per ton, en bit ifrån nivån 880-890 USD som flera producenter har annonserat. En stark efterfrågan från mjukpappersproducenter balanseras av en väldigt svag efterfrågan från grafiska pappersproducenter, som drabbas av en minskad annonsering, stängda kontor, med mera. Redan under första kvartalet föll efterfrågan på grafiska papper i Europa med 8 % och flera källor pratar om fall på närmare 30 % under april.

 

På sikt ser dock Danske Bank med optimism på massamarknaden. Efterfrågan på fiberbaserade produkter lär fortsätta att växa i takt med världsekonomin. Samtidigt ökar efterfrågan på alternativ till fossilbaserade förpackningsmaterial.

 

På returfibermarknaden bedömer banken att man kommer att ha stora utmaningar att fortsätta leverera en ökad mängd fiber till pappersindustrin. Totalt förbrukar den globala pappersmarknaden 427 miljoner ton fiber per år och returfiber står för ungefär 57 % av detta. Integrerad massa står för 28 % och olika former av marknadsmassa för resterande 15 % varav NBSK endast utgör 3 %. Detta innebär att relativt små förändringar i tillgängligheten av returfiber kan få stora effekter på efterfrågan på marknadsmassa.

 

Danske Bank tror att begränsningar för returfibern kan gynna marknadsmassa:  när produktionen av grafiska papper minskar så försvinner även en av de viktigaste källorna till returpapper. Den ökade produktionen av mjukpapper hjälper inte så mycket. Av förklarliga skäl återvinns mjukpapper i relativt låg utsträckning. Denna förändring kan göra det svårt för returpappret att fortsätta växa i takt med efterfrågan. Dessutom har Kina beslutat att stoppa importen av sopor från USA redan 2021. Ur soporna sorterade man ut knappt 11 miljoner ton returfiber i fjol.