Rapport: Skogsindustrin har klarat första halvåret bra

Coronapandemin har lett till stora svängningar i efterfrågan av skogsindustrins produkter. Branschen har hittills klarat att hantera snabba skiften i både marknader och produkter. Det konstaterar Skogsindustrierna i sin tredje marknadsrapport för året.

Under pandemins första månader har svensk skogsindustri fått uppleva att marknader drastiskt förändrats.

– Tittar vi på enskilda produktgrupper har exporten av pappersmassa vänt uppåt under årets andra kvartal, efter en dipp i början av året när Kina stängde ner. Jämfört med förra året har exporten av massa ökat med hela tio procent. Vi kan också konstatera att efterfrågan på förpackningsmaterial håller i sig och fortsätter öka. Grafiskt papper fortsätter dock att minska, i april och maj minskade produktionen av tidningspapper med omkring 25 procent jämfört med året innan, säger Katrin Heinsoo, marknadsanalytiker inom massa och papper på Skogsindustrierna.

Svensk trävaruindustri har hittills klarat sig väl sammantaget. Leveranserna var fem procent högre fram till maj i år jämfört med samma period förra året, men minskade något i april och maj. Utmaningarna framöver är kopplade till pandemin men också till barkborreangrepp. Christian Nielsen, marknadsanalytiker inom sågade trävaror, är inte främst orolig över marknadsutvecklingen på kort sikt. Däremot ser han ett ökat utbud framöver vilket kan innebära en tuffare konkurrens för de svenska sågverken, eftersom efterfrågan globalt väntas minska.

– Stora avverkningar av angripen granskog i Centraleuropa, i kombination med att restriktioner i andra producentländer lättas och produktion kommer igång, ger ett ökat utbud av virke på den globala marknaden. Det som potentiellt kan stötta marknaden, och därmed svenska sågverk, är om den globala konjunkturåterhämtningen går snabbare än väntat, säger Christian Nielsen.

Att värna frihandel och arbeta för en väl fungerande inre marknad inom EU är centralt för återhämtningen, menar Kerstin Hallsten, chefsekonom på Skogsindustrierna:

– Coronakrisen har redan lett till brutna leverantörskedjor inom EU och till protektionistiska åtgärder. Vi uppmanar därför politiker att aktivt stärka mekanismerna för EU:s inre marknad och att värna frihandel.