Valmet startade för första gången upp en pappersmaskin på distans  

Foto: Valmet

Den 9 maj i år hände något unikt i Valmets historia. Valmet i Karlstad startade upp en ny mjukpappersmaskin hos en kund i USA, utan att sätta sin fot på pappersbruket.

Pappersmaskinen, av modellen Advantage DCT 200TS, skulle egentligen har tagits i drift på traditionellt vis. På plats. Men mitt i förberedelserna förändrades förutsättningarna, bruket fick ett bekräftat fall av covid-19 och Valmets team kallades hem.

Att skjuta på uppstarten var inte ett alternativ, enligt Valmet. Marknaden för mjukpappersprodukter som toalett- och hushållspapper gick som tåget. Projektteamet ställdes inför utmaningen att under tidspress få till en uppstart på distans.

Den långa relation och det goda samarbete som Valmet har med kunden spelade en avgörande roll i hur utmaningen tacklades, enligt Valmet.

– När vi nu stod utan egen personal på plats var det nödvändigt att samarbeta med personer hos kunden som hade varit med förut och var kunniga både inom tekniken och våra maskiner. Detsamma gällde för kunden som tillsammans med projektansvariga handplockade ett team Valmetmedarbetare som fick huvudansvaret för uppstarten, säger Pyry Hämäläinen, projektledare på Valmet Tissue Business Unit, till Valmet.

Med livestreamade kameror samarbetade Valmets personal från Karlstad, Italien, Kanada och USA med kundens experter på plats. Premiärkörningen var den 9 maj och sex dagar senare kunde Valmet lämna över driften till kunden.