Virkespriserna rusar i Nordamerika

Foto: Sinoplu diyojen/Wikimedia Commons

Efterfrågan på virke är urstark i Nordamerika och sågverken går på högvarv. Det är en oväntad effekt av coronapandemin.

Trä är den råvara som har gynnats mest av koronaviruset i år, enligt den franska nyhetskanalen RFI. Priset på tusen brädor, motsvarande 2,36 kubikmeter, har mer än fördubblats sedan januari på Chicagobörsen. Det överstiger 800 dollar, ett historiskt rekord.

Många amerikaner som hållit sig hemma under Covid-19-epidemin har passat på at renovera sina hem, uteplatser och staket. Värt att notera är att enfamiljshus mestadels är byggda av trä i USA. Sågverk har inte kunnat förutse denna rusning efter byggmateriel utan har haft underhållsstopp och levererat ur sina lager. Sågverken har också svårt att få tag på tillräcklig arbetskraft på grund av koronaviruset för att kunna leverera i takt med efterfrågan.

De nordamerikanska skogsbolagen upplever dock ingen högkonjunktur på grund av denna boom eftersom konstruktionsträ bara står för en tredjedel av deras marknad, även om vissa av dem haft stigande aktiekurser. Det mesta av råvaran levereras till massafabrikerna, som hackar betänkligt på grund av den kollapsen på reklampappersmarknaden.