Wellpappbranschen har klarat covid-19-krisen bättre än väntat

Foto: Svenska Wellpappföreningen

Svenska Wellpappföreningen har i sitt senaste nyhetsbrev, Wellpappnytt, pratat med VD:arna i föreningens medlemsföretag. Bland dem råder konsensus:  det har gått bättre än vad man först trodde i april. Att kunderna är spridda i olika branscher och att e-handeln har ökat tros vara bidragande anledningar. Samtidigt är alla också överens om att hösten kommer att bli utmanande och att konsekvenserna av covid-19 kommer att märkas av långt in i framtiden.

 

– Generellt har vår bransch klarat sig bättre än många andra branscher. Till viss del för att vi har en spridning i kunder – fordonsindustrin har gått ner, medan livsmedelsbranschen och e-handeln har gått starkt, säger Fredrik Stensson från Stora Enso till Wellpappnytt.

 

I jämförelse med förra året visar volymsiffrorna på en liten minskning och tittar man på övriga Norden menar Per Frederiksen från Smurfit Kappa att Sveriges grannar har haft det lite enklare. Där har volymerna ökat.

 

– En förklaring kan vara att Sverige har mer industri. Danmark och Norge jobbar mer med mat och läkemedel. Alla behöver äta, men biltillverkarna behöver inte delar till sina bilar, och de fraktas ibland i wellpapp.

 

Per ser också en annan förklaring till skillnaden.

– Resten av Skandinavien stängde ner i större utsträckning. Invånarna där började hamstra, det resulterade i en ökning. Och när länderna öppnade igen – då kom en optimism, vilket också ökade konsumtionen. I Sverige blev det ingen lock-down, så det blev inte heller någon ökad optimism som drev konsumtionen.

 

Men i det stora hela har produktionen, försäljningen och distributionen av wellpapp fungerat rätt bra.  

 

– Skulle det bli en nedstängning så skulle vår sektor sannolikt prioriteras, främst för att kunna hålla livsmedelsindustrin igång. Utan wellpapp kan de inte förpacka maten och medicinen, säger Fredrik.

 

En tydlig konsumtionstrend är att e-handeln har ökat. Enligt Fredrik har också en helt ny del av befolkningen börjat handla på nätet – de äldre. Och att de skulle sluta handla på nätet när de kan gå ut igen är föga troligt.