Arboair - vinnare i innovationstävlingen What Wood You Do

Från vänster: Jacob Hjalmarsson, Markus Drugge och Josef Carlson. Foto: Paper Province

Häromdagen avgjordes finalen i Paper Provinces internationella innovationstävlingen What Wood You Do som sändes live från Karlstad. Vinnaren blev Arboair som använder drönare, färgskiftsanalys och artificiell intelligens för att skanna skogen efter angrepp från granbarkborrar.

Arboair har tagit fram en inventeringsmetod för att upptäcka infekterade eller stressade träd med hjälp av drönare som tar bilder över skogen och färgskiftsanalys med AI. Tekniken gör att inventeringen av skogen går hela tio gånger snabbare än med traditionella metoder till fots.

Drönarna kan också ta sig till avlägsna platser i skogen som annars är svåra att inventera. Datan lagras och kan användas för framtida analyser av skogen.  

Som förstapristagare får Arboair 250 000 kronor för att ta sin idé vidare i utvecklingskedjan.

– Med vinstpengarna kommer vi bland annat kunna arbeta med forskning och teknikutveckling. Detta för att ta fram en ännu effektivare lösning som är avgörande för nästa granbarkborresäsong och i förlängningen för övergången till ett digitaliserat, hållbart skogsbruk, säger Josef Carlson som är marknadschef på Arboair.