RISE får europeiskt innovationspris för superstarka fibertrådar

Foto: Rise

Superstarka fibertrådar av cellulosa är en av tre mottagare av det europeiska innovationspriset EARTO Innovation Award 2020. Fibertrådarna ska vara ett av värdens starkaste biobaserade material och har utvecklats av forskare vid RISE och KTH.

 

EARTO är en samarbetsorganisation för Europas tekniska forskningsinstitut som årligen prisar de innovationer som bedöms ha haft, och kommer att få, störst effekt i samhället.

 

- Vi är mycket stolta över det här priset och att ha utvecklat ett material som bedöms få stor betydelse i framtiden, säger Karl Håkansson från RISE.

 

Materialet är starkt, styvt, lätt, förnybart och klarar dessutom att absorbera energi. Forskarna på RISE och KTH kallar sitt supermaterial av nanofibrillär cellulosa (CNF) för ett av värdens starkaste biobaserade material. Jämförelsevis så betraktas spindelsilke som ett toppresterande biomaterial, men det nya materialet är åtta gånger styvare, enligt Rise. Trådarna av spunnen CNF skulle till exempel kunna användas till allt från vindkraftverk till artificiella senor i kroppen.

 

- Fibertrådarna kan även användas i specialkompositer för fordon eller sportutrustning. Eftersom materialet inte bryts ner och inte orsakar inflammation i kroppen skulle det också kunna användas till konstgjorda senor och ligament som opereras in i människokroppar. Vi letar nu efter ett lämpligt samarbete för att kunna tillverka en första produkt för en nischad marknad. Ett konstgjort korsband till exempel, säger Karl Håkansson på RISE.