OnceMore-projektet uppnår ny milstolpe

Foto: Södra

Södra har med framgång blandat i 20 procent återvunnet textilavfall i OnceMore dissolvingmassa och kallar det för en ny milstolpe för projektet.

OnceMore-teknologin lanserades under 2019 med 3 procent inblandning av återvunnet textilavfall, men ända sedan dess har Södra lagt ner mycket arbete på att öka inblandningen av återvunnet innehåll i nya material.

 – OnceMore har potential att skaka om textilindustrin och kommer att göra det möjligt att omvandla stora volymer använda textilier av bomull samt bomull-polyesterblandningar till nya kläder och textilier. Vi är mycket glada över de framsteg vi har gjort hittills, säger Johannes Bogren, chef för Södra Cell Bioproducts.

 OnceMore tillverkas vid Södras bruk i Mörrum som är känt för sin tekniska nivå.

 – Vi har gjort investeringar i massabruket där vi sedan länge producerar vanlig dissolvingmassa och där vi nu även kan tillverka OnceMore. Södra levererar löpande OnceMore-massa till ett antal kunder som tillverkar textilfibrer runt om i världen. Produkten har fått ett mycket positivt mottagande och det finns en stor efterfrågan i marknaden. Vi fortsätter nu den utstakade vägen, med att komma upp i en kapacitet på 25 000 ton textilavfall för inblandning i massatillverkningen till 2024, vilket kommer kräva ett antal tilläggsinvesteringar i bruket, säger Johannes Bogren.

 

Södra har haft ett flertal möten med varumärken som är intresserade av att göra produkter baserade på OnceMore.

 

– Ett viktigt krav har varit att komma upp i procent vad gäller inblandning av återvunnen textil och där har vi nu uppnått ett viktigt mål med 20 procent, men vi slutar inte där, vårt mål är 50 procent, säger Johannes Bogren.

 

Ett annat vanligt återkommande önskemål från kunder har varit en certifiering enligt Recycled Claim Standard (RCS).

 

– Vi fick vårt RCS-certifikat i juni, vilket är ett bevis på att vi kan erbjuda produkter med återvunnet textilinnehåll. Nu hoppas jag att resten av textilvärdekedjan följer efter så att man i handeln snart hittar RCS-certifierade plagg och andra textila material baserade på vår OnceMore® -teknologi, säger Johannes Bogren.