Stor uppgradering av Iggesunds kartongmaskiner

Foto: ABB

ABB meddelar att de kommer att leverera en moderniseringsplan för Iggesunds Paperboards två kartongmaskiner. Uppgraderingen omfattar större installation av nya drivsystem, styrsystem och kvalitetskontrollsystem (QCS). Syftet med moderniseringen är att ge ökad anläggningssäkerhet, högre tillgänglighet och stabilare drift på kartongfabriken.

Uppgraderingen kommer att ske i flera steg under 2021.

Ombyggnaden av maskinerna ska påverka den dagliga driften minimalt, med lägsta möjliga driftstopp för varje maskin. ABB har tagit fram en plan som säkerställer att äldre Smart Platform-systemarkitektur ersätts med den senaste Network Platform-tekniken.

En stegvis uppgradering av elektroniken pågår på mätramar som en del av QCS på de två maskinerna. Varje ram kommer att vara utrustad med den senaste generationen av ABB:s fuktmätarsensorer. Fukt är en viktig kvalitetsparameter om kartongen ska behålla sina egenskaper i efterföljande produktkonverteringssteg.

Funktioner som möjliggör en säkrare arbetsmiljö för operatörer och annan personal, inklusive dubbelkanaliga nödstopp, ett modernt startvarningssystem och säker hastighetsövervakning på maskinerna, är integrerade i driv- och automationslösningen.