Amazon byter ut plastpåsar mot pappersdito i Frankrike

Distributionscenter i Frankrike. Foto: Jérémy-Günther-Heinz Jähnick / Lauwin-Planque - Lauwin-Park (02) / Wikimedia Commons

Amazon har anklagats för att inte göra tillräckligt för att minska plastavfallet. För att putsa sin miljöprofil har företaget nu meddelat att man kommer att ersätta alla plastpåsar med pappersdito för leveranser i Frankrike.

Nätjätten har beslutat att sluta använda engångsplastpåsar för varuleveranser i Frankrike och ersätta dem med pappersalternativ till slutet av detta år. Anledningen är att papperspåsar och kartongkuvert är lättare att återvinna, enligt Amazon.

Beslutet påverkar förpackningar av alla små produkter som levereras från Amazons distributionscenter i Frankrike. Detta omfattar även leveranser från tredjepartsleverantörer om de använder Amazons logistiknätverk.

Amazons miljöåtagande omfattar också optimering av förpackning, så att de är bättre anpassade till produktens storlek, samt viktminskning. Sedan 2015 säger sig företaget ha minskat vikten på sina förpackningar med mer än 36 procent, vilket ska ha sparat in på mer 1 miljon ton förpackningsmaterial.