Nordic Paper slutar producera sulfitmassa

Säffle pappersbruk. Foto: Nordic Paper

Nordic Paper avslutar denna vecka produktionen av sulfitmassa i Säffle. Pappersproduktionen kommer fortsätta men sulfitmassan kommer att köpas in externt.

Nordic Papers produktionsanläggning består idag av två pappersmaskiner som producerar greaseproofpapper till främst livsmedelsindustrin, bland annat bakformar och bakplåtspapper. Fram till denna vecka har pappersproduktionen delvis baserats på egenproducerad sulfitmassa.

Efter omställning av bruket minskar organisationen med cirka 20 tjänster och sex tillsvidareanställda personer kommer att avsluta sin anställning i företaget under 2022.

– Den här veckan töms den sista kokaren och sista kapitlet för sulfitmassatillverkningen och en del av Sveriges industrihistoria skrivs. Några kommer tyvärr att få lämna sitt arbete, vilket är tråkigt. Men vår fabrik finns fortfarande kvar och allas vår förhoppning är att den ska stå kvar i många år till, fast nu som renodlad pappersfabrik, säger Lennie Kasten, ordförande för Pappers i Säffle, i ett pressmeddelande.

Förändringen innebär också att anläggningens användning av fossila bränslen mer än halveras. Samtidigt kommer den årliga produktionskapaciteten av papper att öka med 10 procent genom en investering.

- Vi säkrar Säfflebrukets framtid och vår position som världsledande producent av naturligt greaseproofpapper genom den här satsningen. Därmed möter vi våra kunders ökande efterfrågan på förnyelsebara material samtidigt som vi minskar vår miljöpåverkan. Processen har sedan beslutet togs varit intensiv och det är aldrig enkelt när det handlar om så här stora omställningar. Alla involverade gör och har gjort en oerhört fin insats för det jobb som krävs, säger Anita Sjölander, vd för Nordic Paper.