Finska Pappersarbetarförbundet strejkvarslar

Foto: UPM

Finländska pappersarbetarförbundet har utfärdat ett strejkvarsel till UPM. Om strejken blir av skulle den pågå mellan 1 och 22 januari och omfatta flera av UPM:s verksamheter.

UPM skriver i ett pressmeddelande att de kommer att sträva efter att möta kundernas efterfrågan genom leveranser från sina bruk utanför Finland i den utsträckning det är möjligt, om strejken blir verklighet.

UPM har inte sagt vilka ekonomiska konsekvenserna den eventuella strejken kan få.

–Vi har skickat flera inbjudningar till Pappersarbetarförbundet sedan i våras, men inbjudningarna har inte accepterats. Strejk är ett exceptionellt förfarande, eftersom de aviserade strejkerna äger rum i företag där några förhandlingar inte har påbörjats, förutom UPM Villmanstrands bioraffinaderi. Sålunda ges strejkbeskedet innan förhandlingsmålen ens har presenterats från någon sida. Enligt vår uppfattning har förhandlingsparterna en skyldighet att göra allt som står i deras makt för att nå en överenskommelse innan de går ut i strejk eller en extern förlikningsprocess. Nu har detta inte hänt, säger Riitta Savonlahti, vice HR-vd på UPM.