Transparent cellulosafilm kan ersätta plast i förpackningar

Foto: VTT

Det finska forskningsinstitutet VTT utvecklar en ny transparent cellulosafilm för livsmedelsförpackningar, som kan minskar mikroplaster i naturen som är ett stort miljöproblem.

–Vi kan tillverka transparent och flexibel cellulosafilm. Konsumenten kan inte skilja mellan det kristallklara materialet och traditionell oljebaserad plast. Cellulosafilmen kan stå emot fukt, men i naturen upplöses den lika fullständigt som ett pappersark. Produkten är biobaserad och biologiskt nedbrytbar, säger VTT forskningsprofessor Ali Harlin i ett pressmeddelande.

– Cellulosafilmen som utvecklats av VTT kan ersätta plast som en mer klimatvänlig lösning. Det gör också återvinningen enkel, eftersom den kan placeras i kartongåtervinningen tillsammans med andra förpackningar, säger Atte Virtanen, vice vd för biomaterialbearbetning och produkter på VTT.

Finland är fortfarande långt ifrån de mål som EU har satt upp för att minska de miljöskador som plast orsakar. I dagsläget samlas cirka 20 procent av plasten in och ännu mindre återvinns. Enligt EU-målet ska 55 procent av plasten återvinnas till 2025.