Stora Enso hyr ut maskinhall till IFC

Foto: Stora Enso

Stora Enso ska hyra ut en före detta pappersmaskinhall i sitt bruk i Veitsiluoto i Finland till Infinited Fibre Company, som liksom Renewcell i Sverige tillverkar regenererade textilfibrer från textilavfall. Planen är i den befintliga maskinhallen bygga en fabrik i kommersiell skala för textilfiber. Det framgår av ett pressmeddelande.

–Vi vill alltid hitta hållbara och ekonomiskt robusta långsiktiga lösningar för att säkerställa en livskraftig framtid för våra tidigare anläggningar. Jag är nöjd med våra snabba framsteg när det gäller att teckna ett hyresavtal med företag som kan dra nytta av Veitsiluoto-infrastrukturen och tillföra nya verksamheter till området, säger Seppo Parvi, Stora Ensos finanschef och landschef för Finland.

Enligt Infinited Fiber Company kommer deras fabrik att skapa uppskattningsvis 270 nya jobb i fabriken.  

–Vi planerar att investera cirka 400 miljoner euro för att bygga en fabrik i Veitsiluoto. Våra kunder är globala ledare inom mode- och klädindustrin, och vi räknar med att exportera nästan all framtida Infinna-fiber från den planerade fabriken. Veitsiluoto-området har många styrkor som kommer att stödja den framtida affärsverksamheten, särskilt dess läge vid havet, befintlig infrastruktur och tillgången på kvalificerad arbetskraft, säger Petri Alava, vd och medgrundare av Infinited Fiber Company.