De viker 3 miljarder dollar för ny massafabrik i Brasilien

Foto: Arauco
Foto: Arauco

Den chilenska massa- och träpanelstillverkaren Arauco har skriver under avtal om att investera cirka 3 miljarder dollar i ett nytt massabruk i Brasilien. Det uppger Reuters.

Anläggningen, kallad Sucuriu-projektet, kommer att byggas i delstaten Mato Grosso do Sul och innebär en omfattande uppgradering av företagets produktionsvolym.

Anläggningen får en kapacitet att bearbeta 2,5 miljoner ton lövvedsmassa per år, vilket är nästan hälften av Araucos nuvarande kapacitet på 5,2 miljoner ton.

Projektet väntar fortfarande på godkännande från bolagets styrelse och miljömyndigheter. Uppstart är planerad till i början av 2028.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att om omständigheterna tillåter det kan byggstart ske i början av 2025. Anläggningen kommer att ligga 50 km från området Inocência, vilket Arauco framhåller som fördelaktigt från logistisk synpunkt: i närheten finns en högkvalitativ skogsmassa och området underlättar också för export. I samma delstat, Mato Grosso do Sul i södra Brasilien, bygger också den brasilianska massakoncernen Suzano en anläggning, med en budget på 2,8 miljarder dollar, för produktion av eukalyptusmassa.