Smarta rengöringsinsatser ger både lägre elräkning och mer effektiv produktion

Wibax fordonsflotta består numera också av en ellastbil som klarar en totalvikt på 64 ton. Den går i trafik i Piteå med omnejd.

Det kostar att driva verksamhet idag när elpriserna skjutit i höjden och inflationen är den högsta på många år. Ett sätt att minska energiförbrukningen och slippa investera i överkapacitet är att göra mer frekventa och genomtänkta rengöringsinsatser av anläggningens olika delar. Genom att låta kemiföretaget Wibax ta helhetsansvaret för rengöringen med hjälp av sin unika egentillverkade produktserie av rengöringskemikalier, WiCLEAN, kan bruket ägna sig åt sin kärnverksamhet och få anläggningen trimmad på ett både ekonomiskt och hållbart sätt.

Deras glänsande tankbilar är en välkänd syn på vägarna med sina långa släp och den blågröna karakteristiska loggan tryckt mitt på tanken. Nu får kemiföretaget Wibax lastbilar ofta sällskap av servicebilar från samma företag på väg ut till processindustrier och pappersbruk för att hjälpa till med rengöringen av deras system.

- Rengöringskemikalier har blivit en allt viktigare nisch för oss på Wibax, och särskilt i kombination med helhetslösningar där vi sköter hela rengöringsprocessen, från produkterna till utförande och destruering av kemikalier. Och med vår egenproducerade och nästintill kompletta rengöringsserie WiCLEAN har vi effektiva bas- och specialkemikalier för all tänkbar utrustning ute på bruken och i industrin, säger Markus Holmlund, vd, Wibax Production AB.

Det familjeägda kemikalieföretaget Wibax, som har sin bas i Piteå, har vuxit snabbt sedan det grundades 1986 och har nu uppåt 300 anställda och en omsättning på 1,5 miljard kronor. Med egen

kemikalieproduktion och lagerhållna kemikalier, bioolja och mycket mera i 19 terminaler i Sverige och Finland, samt en i Estland, är man nu en av de största kemikalieleverantörerna i Norden.

bild
Med upprepade effektiva rengöringsinsatser kan pappers- och massabruk och annan industri pressa sin energiförbrukning rejält och öka livslängden på anläggningens utrustning.

En heltäckande serie rengöringskemikalier

Redan från start hade Wibax som mål att utveckla och producera egna kemikalier vid sin produktionsanläggning i Piteå. En av den senaste tidens större satsningar är serien WiCLEAN, som består av egenproducerade flytande rengöringskemikalier specialdesignade för olika applikationer inom pappers- och massaindustrin och annan processindustri.

- Vi har nu 30-40 olika egenproducerade produkter och specialkemikalier anpassade efter i stort sett alla situationer man kan tänka sig ute på exempelvis pappers- och massabruk. Vi bygger hela tiden på med nya produkter och om en kund saknar något är det bara att vända sig till oss så kan vi skräddarsy en rengöringskemikalie som passar just deras unika anläggning och utrustning, säger Sophia Innala.

WiCLEAN-serien består av flytande alkaliska, sura och avfettande rengöringskemikalier som tar bort beläggningar på allt från värmeväxlare, lastbilar, pannor till torkviror. Att kemikalierna är flytande borgar för en dammfri arbetsmiljö.

bild
Det har blivit allt vanligare bland kunder inom pappers- och massaindustrin och på andra håll att köpa in rengöringen som en tjänst där Wibax personal tar hand om hela jobbet.

Allt vanligare välja rengöring som tjänst

När det gäller rengöringskemikalier säljer Wibax både egna och andra tillverkares kemikalier som företagen själva får ta hand om och blanda upp och rengöra sin anläggning med. Eller så köper kunden in allt som en helhetslösning där Wibax personal kommer ut med kemikalier och utrustning och tar hand om hela jobbet.

- Att köpa in den återkommande rengöringen som en helhetstjänst har blivit allt vanligare, och det är inte så konstigt. Att låta oss ta ansvar för hela processen med vår specialistkunskap och egenutvecklade kemikalier är både mer resurseffektivt och kostnadseffektivt än att göra det själva. Dessutom är det bättre för både arbetsmiljön och miljöarbetet att vi hanterar på rengöringen på ett kontrollerat sätt och tar hand om eventuella restprodukter, säger Markus Holmlund.

Bruken kan på så sätt ägna sig åt sin kärnverksamhet och Wibax åt sin expertis, produktion och utveckling av effektiva och hållbara rengöringskemikalier och genomförande av rengörings och underhållsarbete.

Slipp investera i överkapacitet

Att låta Wibax sköta rengöring och underhåll och att göra det med regelbundna intervall är också ekonomiskt smart på ett annat plan, nämligen för att minska energiförbrukningen och öka livslängden på maskiner och utrustning.

- Det blir alltid beläggningar med tiden men genom återkommande och grundlig rengöring behöver det inte påverka effektiviteten och kapaciteten negativt. Ta värmeväxlare som exempel, de är ofta överdimensionerade för att kunna köras vidare även med vissa beläggningar men då förbrukar de mycket mer energi. Ur ett kostnadsperspektiv är det givetvis mindre bra, och det går att göra betydande energibesparingar med rätt rengöringsinsatser, säger Markus Holmlund.

Genom återkommande rengöring kan företag därmed sänka sina elkostnader betydligt, och i förlängningen slippa investera i onödig och dyr överkapacitet om man tar med detta i kalkylen vid nyinvesteringar.

Ett hållbart företag som satsar tungt på fossilfria transporter

När Wibax år 2021 investerade i sin första ellastbil tog man till rejält. Tillsammans med Scania lanserade man en alldeles unik ADR godkänd eldriven lastbil som kan dra 64 ton. Lastbilen kör nu i full trafik med två skift per dygn från Wibax i Piteå och ut till kunder i närområdet. Fler eldrivna lastbilar ska införskaffas och målet är att 80 procent av fordonsflottan ska vara fossilfri till år 2030.

- Vi vill bedriva god kemi på alla plan, ekonomi och hållbarhet hänger ju ihop idag. Från mer bränslesnåla och miljömässiga transporter till hållbar kemikalieproduktion och miljövänlig kemikaliehantering ute hos kunderna. De flesta av våra rengöringskemikalier är ofarliga för miljön och kan släppas ut i avloppet efter användning, och där det inte går tar vi hand om dem och destruerar dem på ett säkert sätt, säger Sophia Innala.

Besök Wibax hemsida HÄR!

För mer information kontakta: 

bild
Markus Holmlund
vd, Wibax Production
markus.holmlund@wibax.com
+46 70 637 33 73

bild

Sophia Innala
Key Account Manager, Försäljning
sophia.innala@wibax.com
+46 72 402 19 58

bild