SCA börjar köra eltimmerbil

Foto: Henke Olofsson/SCA

SCA har prövat att köra eltimmerbilen till skogen för att hämta virke i skogen. Det är första gången någonsin som en eltimmerbil används praktiskt ute i skogen, enligt SCA. Normalt kör bilen mellan Gimonäs virkesterminal och Obbola pappersbruk.

– Vi ville prova bilen på skogsbilväg för att se hur det fungerar – och det gick mycket bra, säger Anton Ahlinder, verksamhetsutvecklare vid Industriförsörjning, SCA Skog, i ett pressmeddelande.

SCA och Scanias eltimmerbil har varit i drift sedan midsommar 2022 och körs fem dagar i veckan mellan Gimonäs virkesterminal och SCAs kraftlinerbruk i Obbola, en sträcka på tre mil tur och retur.

– Bilen har fungerat väldigt bra och våra chaufförer upplever den som tyst och lätt att köra, säger Anton.

SCA och även Skogforsk, som studerar bilens prestanda, var nöjda med försöket. SCA ser elektrifiering av tunga transporter som en viktig del för att kunna minska klimatpåverkan.

– Enbart den här eltimmerbilen innebär ju att SCA kan minska utsläppen med ca 55 000 kilo koldioxid per år – så det finns stora vinster för miljön att göra. De här testkörningarna med eltimmerbilen visar att det även går att köra på el ute i skogen, när det finns avlägg på lämpliga avstånd. Men för att kunna fortsätta utvecklingen mot storskaliga eltransporter så behöver ladd-infrastrukturen ses över och utvecklas i de områden vi verkar i, säger Susanne Rutqvist, som i sin roll som climate lead fungerar som talesperson i klimatfrågor på SCA.