Renewcells aktie störtdök efter fabriksbrand

Foto: Alexander Donka

Fabriksbranden i textilåtervinningsföretaget Renewcells lokaler i Sundsvall fick företagets aktiekurs att rasa.  Aktiekursen har minskat 14 respektive 7 procent de senaste två handelsdagarna på grund av marknadsoro kring hur långt stopp det kan komma att bli i produktionen. Det skriver Dagens industri.

Branden ska enligt SVT Västernorrland har startat i anslutning till en rivare – en maskin som sönderdelar de textilier som blir till massa i återvinningsprocessen. Enligt räddningstjänsten är det fråga om ”rätt omfattande skador”.

”Efter branden som inträffade i rivningsområdet vid Renewcell 1 i går har arbetet med att bedöma och reparera skadorna påbörjats. Bolagets första bedömning är att sanerings- och reparationsarbetet beräknas vara klart inom cirka två veckor. Viss begränsad produktion kommer att vara möjlig under denna period”, skriver bolaget på sin hemsida.

När branden hade släckts på torsdagen återhämtade sig kursen något.

Fabriken i Ortviken drog igång kommersiell produktion av textilmassa i slutet av 2022.

Renewcell ingick förra året ett avtal med textilframställaren Lenzing om att leverera 80 000 till 100 000 ton av sitt material circulose över fyra år.