Plast- och fossilfritt airlaid-material lanseras på Tissue World

Den finska airlaid nonwoven-tillverkaren SharpCell meddelar att de efter flera års utveckling lanserar ett nytt plast- och fossilfritt airlaid-material för premiumservetter på mässan Tissue World i Düsseldorf.

Genom att använda det svenska miljöteknikföretaget OrganoClicks biobaserade bindemedel har traditionella plastbaserade bindemedel ersatts i materialet. De första kommersiella volymerna kommer börja tillverkas i april 2023.

SharpCell och OrganoClick har samarbetat i mer än fem år vid utvecklingen av det nya airlaid-materialet. OrganoClicks biobaserade bindemedel är tillverkat av råvaror som kommer från sidoströmmar i livsmedelsindustrin, till exempel från vete, majs, citronskal och räkskal.

– De bästa lösningarna hittas i samarbete med kunder och partners. Genom aktiv produktutveckling kan vi komma fram till applikationer som uppfyller även de mest krävande kraven, säger Pekka Pollari, vd för SharpCell.

Enligt SharpCell har det nya materialet samma mjuka känsla och textilliknande utseende som hos ett traditionellt airlaid-material.